Pentru ca un singur concept de tiramisu nu era de-ajuns, venim cu acelasi desert dar cu o noua abordare, Tort Tiramisu. Tortul Tiramisu are blaturi pufoase de pandispan si o crema fina cu vanilie si mascarpone care ti se topeste in gura. Prin acest desert ne-am dorit un Tiramisu putin diferit dar care sa nu fie prea departe de reteta originala, ingredientele de baza pastrandu-le. Foile subtiri de pandispan sunt imbibate intr-o cafea tare, insotita de un usor gust de alcool. Noi am ales vodka dar merge de minune si crema de whisky sau amaretto. Crema cu vanilie si mascarpone, ofera atat conceptul nou desertului cat si textura fina, fresh a originalului. Totusi, indiferent de reteta, nu putem uita de pudra de cacao, un ingredient care face diferenta, intensificand aromele tortului. Aceasta reteta de Tort Tiramisu este potrivita pentru iubitorii de deserturi fresh si pentru cei care vor sa incerce ceva nou.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se Bat albusurile cu zaharul pana devin spuma tare sau pana cand zaharul este complet topit.
Galbenusurile se amesteca cu esenta de vanilie si praful de sare si se toarna peste albusuri.
Se amesteca totul cu miscari largi, folosind o spatula.
Treptat, se adauga si faina cernuta in prealabil. Se omogenizeaza cu miscari largi.
Compozitia se toarna intr-o tava de 26 cm si se niveleaza usor.
Se da la cuptor, la 165°C timp de 15 minute . In functie de cuptor timpul poate varia.
Intr-un bol, se amesteca galbenusurile, faina, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte.
Cantitatea de lapte ramasa se pune pe foc pana da in fiert, dupa care se toarna peste amestec in fir.
Crema se pune la foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Se adauga crema mascarpone, esenta de vanilie si se mixeaza.
Pentru un plus de aroma, puteti adauga o lingurita de ness in crema .
Daca doriti o crema mai spumoasa, dupa ce ati incorporat crema mascarpone, adaugati frisca lichida si mixati .
Vodka se adauga in cafeaua cu care insiropam blaturile.
Fiecare blat se insiropeaza cu o cantitate egala de cafea, se unge cu crema si se pudreaza cu cacao.
Pentru decor, m-am folosit de un pos pentru a face acele forme.
Tortul se lasa la frigider peste noapte inainte de a fi servit.
Ingrediente
Indicații
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se Bat albusurile cu zaharul pana devin spuma tare sau pana cand zaharul este complet topit.
Galbenusurile se amesteca cu esenta de vanilie si praful de sare si se toarna peste albusuri.
Se amesteca totul cu miscari largi, folosind o spatula.
Treptat, se adauga si faina cernuta in prealabil. Se omogenizeaza cu miscari largi.
Compozitia se toarna intr-o tava de 26 cm si se niveleaza usor.
Se da la cuptor, la 165°C timp de 15 minute . In functie de cuptor timpul poate varia.
Intr-un bol, se amesteca galbenusurile, faina, zaharul si jumatate din cantitatea de lapte.
Cantitatea de lapte ramasa se pune pe foc pana da in fiert, dupa care se toarna peste amestec in fir.
Crema se pune la foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Se adauga crema mascarpone, esenta de vanilie si se mixeaza.
Pentru un plus de aroma, puteti adauga o lingurita de ness in crema .
Daca doriti o crema mai spumoasa, dupa ce ati incorporat crema mascarpone, adaugati frisca lichida si mixati .
Vodka se adauga in cafeaua cu care insiropam blaturile.
Fiecare blat se insiropeaza cu o cantitate egala de cafea, se unge cu crema si se pudreaza cu cacao.
Pentru decor, m-am folosit de un pos pentru a face acele forme.
Tortul se lasa la frigider peste noapte inainte de a fi servit.