Tortul Napoleon este un desert cu totul special: de la textura lui neobisnuita care se topeste in gura, la gustul lui cu totul diferit care aduce putin cu mierea dar care te deruteaza cand ajungi la dulceata de afine. Foarte fragede, cu unt din abundenta, foile acestui tort creeaza o alta imagine a identitatii tortului. Acest desert, originar din Rusia, este completat de o crema din lapte condensat cu unt si dulceata de afine.
Untul rece de la frigider se amesteca cu faina. Eu am folosit un blender pentru acest pas. Voi puteti rade untu si sa-l omogenizati cu faina cu ajutorul mainilor.
Se adauga galbenusurile, se omogenizeaza putin. apoi se adauga apa rece, de la frigider.
Aluatul se framanta pana cand nu mai este lipicios. O sa observati ca prima textura pe care o capata este lipicioasa si ve-ti simti nevoia sa mai adaugati faina. Ei bine, trebuie sa aveti rabdare pentru ca aluatul se va forma de la sine dupa ce ati terminat de framantat.
Aluatul obtinut se da la frigider timp de o ora dupa care se imparte in 8 si se intinde in foi. Foile se decupeaza cu o farfurie cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit fundul unui inel de tort. Aluatul care ramane pe margini se va lasa asa pentru ca v-a fi nevoie de acesta la decorarea tortului.
Foile se dau la frigider pana cand se intaresc. Eu le-am lasat peste noapte.
Se scoate din frigider rand pe rand cate o foaie, se inteapa cu o furculita si se baga in cuptorul preincalzit la 180 pentru 15 minute.
Foile obtinute sunt foarte fragede si pline de bule. Bulele mari se vor sparge in momentul asamblarii cand se aplatizeaza prajitura.
Se mixeaza untul pana cand devine albicios.
Se adauga laptele condensat treptat pana cand il terminam de adaugat.
Fiecare foaie se unge cu o lingura de crema, peste care se intinde o lingura de dulceata de afine.
Foile se aseaza cu susul in jos si se apasa pentru a se sparge bulele.
Resturile de aluat se faramiteaza si se presara peste tort.
Tortul se poate servi dupa 5 ore la frigider.
Acest tort necesita multa rabdare si nu este deloc obisnuit. Foile din care este alcatuit sunt foarte fragede dar nu se vor inmuia la contactul cu crema. Este un tort deosebit, cu totul special si perfect pentru iubitorii laptelui condensat, al dulcelui.
Aveti grija sa lasati crema si pentru margini, pentru a nivela prajitura. Daca nu ramane destula pentru a acoperi golurile nu este nicio problema deoarece veti reveni cu foile faramitate si nu se va mai observa.
Ingrediente
Indicații
Untul rece de la frigider se amesteca cu faina. Eu am folosit un blender pentru acest pas. Voi puteti rade untu si sa-l omogenizati cu faina cu ajutorul mainilor.
Se adauga galbenusurile, se omogenizeaza putin. apoi se adauga apa rece, de la frigider.
Aluatul se framanta pana cand nu mai este lipicios. O sa observati ca prima textura pe care o capata este lipicioasa si ve-ti simti nevoia sa mai adaugati faina. Ei bine, trebuie sa aveti rabdare pentru ca aluatul se va forma de la sine dupa ce ati terminat de framantat.
Aluatul obtinut se da la frigider timp de o ora dupa care se imparte in 8 si se intinde in foi. Foile se decupeaza cu o farfurie cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit fundul unui inel de tort. Aluatul care ramane pe margini se va lasa asa pentru ca v-a fi nevoie de acesta la decorarea tortului.
Foile se dau la frigider pana cand se intaresc. Eu le-am lasat peste noapte.
Se scoate din frigider rand pe rand cate o foaie, se inteapa cu o furculita si se baga in cuptorul preincalzit la 180 pentru 15 minute.
Foile obtinute sunt foarte fragede si pline de bule. Bulele mari se vor sparge in momentul asamblarii cand se aplatizeaza prajitura.
Se mixeaza untul pana cand devine albicios.
Se adauga laptele condensat treptat pana cand il terminam de adaugat.
Fiecare foaie se unge cu o lingura de crema, peste care se intinde o lingura de dulceata de afine.
Foile se aseaza cu susul in jos si se apasa pentru a se sparge bulele.
Resturile de aluat se faramiteaza si se presara peste tort.
Tortul se poate servi dupa 5 ore la frigider.
Acest tort necesita multa rabdare si nu este deloc obisnuit. Foile din care este alcatuit sunt foarte fragede dar nu se vor inmuia la contactul cu crema. Este un tort deosebit, cu totul special si perfect pentru iubitorii laptelui condensat, al dulcelui.
Aveti grija sa lasati crema si pentru margini, pentru a nivela prajitura. Daca nu ramane destula pentru a acoperi golurile nu este nicio problema deoarece veti reveni cu foile faramitate si nu se va mai observa.