DificultateIntermediar

Lava Cake, Vulcan de ciocolata, Moelleux au chocolat, sunt unele din cele mai populare denumiri cu care v-ati obisnuit in majoritatea meniurilor din restaurante. Acest desert a aparut in 1987 in Franta sau in USA, mentionez asta deoarece originea sa a fost destul de disputata, deoarece atat cheful Newyorkez cat si cel Francez sustinea ca el a fost primul care a inventat aceasta prajitura.
La momentul actual, exista foarte multe variante pentru aceasta prajitura, toate avand la baza ciocolata si unt. Asa cum se subintelege din numele sau, acest desert este copt intr-o forma de briosa, iar in momentul in care il tai, curge din acesta ciocolata.
Varianta pe care noi o prezentam este creata din ingredientele de baza ale desertului: ciocolata amaruie, unt, oua, zahar si faina. Noi am ales sa o servim cu inghetata de vanilie si zmeura insa se poate servi pudrata cu zahar, cu sos de ciocolata sau cu alte fructe.
Lava Cake se face foarte rapid si poate fi piesa de rezistenta la o masa in familie sau cand vin niste prieteni in vizita si nu vrei sa petreci prea mult timp in bucatarie.

Randamente4 porții
Timp de pregătire10 minuteTimp de preparare15 minuteTimp total25 minute

Ingrediente:
Pentru servire:

Mod de preparare:
1

Se topeste ciocolata si untul pe baie de abur sau in cuptorul cu microunde.

2

Se bat ouale impreuna cu zaharul si se adauga peste amestecul topit amestecand continuu.

3

Se incorporeaza faina, se toarna amestecul in forme si se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15 de minute.

4

Cand este gata, prajitura se scoate din cuptor si se serveste calda. Noi am ales sa o servim cu inghetata de vanilie si zmeura.

Sfaturi:
5

Nu are importanta daca ouale sunt sau nu la temperatura camerei.

Nu are importanta untul pe care il folositi. Puteti folosi atat un unt de 65% grasime, cat si unul mai gras.

Amestecul obtinut este destul de lichid. Pentru a va fi mai usor, il puteti turna dintr-o cana.

Daca nu aveti forme de lava cake puteti folosi forme de aluminiu pe care le ungeti cu unt sau ulei.

Desi este un desert destul de usor, l-am etichetat ca fiind un desert cu dificultate medie deoarece e destul de sensibil la temperatura de coacere si variatiile de temperatura ale fiecarui cuptor. In cazul cuptorului meu, temperatura optima a fost de 180°C pentru 15 minute insa in functie de cuptorul fiecaruia aceasta poate varia.

De ce este atat de important acest aspect? Ei bine, puteti servi o lava cake prea lichida sau puteti servi o lava cake care nu mai curge, o briosa. Si textura acesteia care o prinde deasupra va poate insela. Pentru a nu da gres la prima incercare, puteti scoate o forma dupa 10 minute. Daca sunteti multumiti de textura le scoateti si pe celelalte, daca nu le mai lasati pentru 15 minute.

Ingrediente

Ingrediente:
Pentru servire:

Indicații

Mod de preparare:
1

Se topeste ciocolata si untul pe baie de abur sau in cuptorul cu microunde.

2

Se bat ouale impreuna cu zaharul si se adauga peste amestecul topit amestecand continuu.

3

Se incorporeaza faina, se toarna amestecul in forme si se da la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15 de minute.

4

Cand este gata, prajitura se scoate din cuptor si se serveste calda. Noi am ales sa o servim cu inghetata de vanilie si zmeura.

Sfaturi:
5

Nu are importanta daca ouale sunt sau nu la temperatura camerei.

Nu are importanta untul pe care il folositi. Puteti folosi atat un unt de 65% grasime, cat si unul mai gras.

Amestecul obtinut este destul de lichid. Pentru a va fi mai usor, il puteti turna dintr-o cana.

Daca nu aveti forme de lava cake puteti folosi forme de aluminiu pe care le ungeti cu unt sau ulei.

Desi este un desert destul de usor, l-am etichetat ca fiind un desert cu dificultate medie deoarece e destul de sensibil la temperatura de coacere si variatiile de temperatura ale fiecarui cuptor. In cazul cuptorului meu, temperatura optima a fost de 180°C pentru 15 minute insa in functie de cuptorul fiecaruia aceasta poate varia.

De ce este atat de important acest aspect? Ei bine, puteti servi o lava cake prea lichida sau puteti servi o lava cake care nu mai curge, o briosa. Si textura acesteia care o prinde deasupra va poate insela. Pentru a nu da gres la prima incercare, puteti scoate o forma dupa 10 minute. Daca sunteti multumiti de textura le scoateti si pe celelalte, daca nu le mai lasati pentru 15 minute.

Lava Cake