Salutare! Vin catre voi cu o reteta tare draga mie: Tort Profiterol.
Dupa cum ii sugereaza si numele acest tort este inspirat dupa celebrul desert profiterol. Acesta este alcatuit din choux-uri umplute cu crema de vanilie, o crema, o glazura de ciocolata si un blat umed de ciocolata.
Baza tortului este reprezentata de un blat umed de ciocolata foarte usor de facut. Acesta necesita mixarea zaharului cu ingredientele lichide, urmata de adaugarea ingredientelor solide prin cernere si incorporarea rapida a apei clocotite in intreaga compozitie.
Crema tortului porneste de la clasica crema de vanilie pe care o sa o utilizam pentru umplerea choux-urilor la care adaugarea ciocolatei ii va schimba complet gustul.
Daca v-am facut curiosi, astept parerile voastre si imagini cu tortul facut de voi.
Se pune pe foc apa, uleiul si praful de sare intr-o oala cu fund dublu sau care nu lipeste (eu am utilizat un vas cu invelis ceramic)
Cand amestecul a dat in clocot, se toarna faina rapid si se amesteca bine bine pana obtinem un aluat care se dezlipeste de fundul vasului.
Aluatul obtinut se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Pentru a accelera procesul eu intind aluatul pe toata suprafata vasului.
Dupa ce s-a racit, se adauga un ou si se amesteca bine. Daca consideram ca aluatul nostru mai are nevoie de inca un ou, il spargem intr-un bol separat si adaugam cate putin in compozitie.
(la fel ca in video)
Aluatul este gata cand la ridicarea spatulei/paletei mixerului se formeaza un "mot'. Daca nu sunteti siguri de consistenta aluatului, bagati o proba in cuptor pentru a vedea daca se umfla.
Introducem tava cu chouxurile formate in cuptorul preincalzit la 180°C, cu ventilatie, pentru 30 de minute sau pana cand chouxurile capata o culoare aurie.
Se mixeaza oul cu zaharul pana se dizolva si capata o culoare deschisa ( nu este necesar sa se dizolve complet).
Se adauga in fir subtire uleiul, se omogenizeaza dupa care adaugam laptele amestecand doar cat il incorporam.
Intr-un alt recipient se amesteca faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si cacaoa.
Ingredientele se cern si se incorporeaza in compozitie.
Peste aluatul obtinut se toarna apa clocotita si se omogenizeaza rapid.
Compozitia rezultata se toarna intr-o tava cu diametrul de 22 de cm, se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30 de minute sau pana cand blatul nostru trece testul scobitorii.
Folia de aluminiu o utilizez deoarece am observat ca in felul acesta blatul se coace uniform.
Dupa ce este gata, lasam blatul sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei dupa care il infoliem si il dam la frigider. Cel mai bine este sa il lasam peste noapte pentru a trage umiditate dar daca nu dispunem de acest timp si 2-3 ore fac diferenta.
Intr-un vas care nu lipeste se bat foarte bine ouale cu un praf de sare dupa care se adauga treptat zaharul, se omogenizeaza, amidonul si putin cate putin laptele.
Compozitia obtinuta se pune pe foc si se amesteca continuu pana cand crema se ingroasa.
Se ia de pe foc se adauga esenta de vanilie dupa care se cantareste 100 de grame de crema si se amesteca cu 100 gr de ciocolata cu lapte, 30 gr ciocolata neagra. Avem grija sa se topeasca in totalitate ciocolata
Dupa acest pas, crema se lasa la racit iar apoi se amesteca cu mascarponele, frisca lichida.
Chouxurile se umplu cu crema de vanilie si se dau la rece.
Crema ramasa dupa umplerea tuturor chouxurilor se amesteca cu crema cu ciocolata.
Daca doriti un tort mai stabil cand amestecati ciocolata cu crema fierbinte, dupa omogenizare, adaugati 5 grame de gelatina dizolvata in 15 grame de apa.
Blatul tortului este destul de umed dar dupa preferinte se poate imbiba cu lapte, bailey's sau cafea. Eu am ales sa il insiropez cu 50 ml bailey's si 50 ml lapte.
In jurul blatului se ataseaza un inel de tort, se adauga 1 cm de crema dupa care chouxuri si continuam cu crema.
Se niveleaza si se da la rece pentru 6 ore sau cel mai bine peste noapte.
Se topeste ciocolata pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
Se incalzeste frisca lichida, se toarna peste ciocolata topita si se amesteca pana se omogenizeaza
Se scoate tortul din inel, se niveleaza putin si se toarna glazura de ciocolata peste.
Se da la frigider pana se intareste glazura iar apoi poate fi servit.
Ingrediente
Indicații
Se pune pe foc apa, uleiul si praful de sare intr-o oala cu fund dublu sau care nu lipeste (eu am utilizat un vas cu invelis ceramic)
Cand amestecul a dat in clocot, se toarna faina rapid si se amesteca bine bine pana obtinem un aluat care se dezlipeste de fundul vasului.
Aluatul obtinut se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Pentru a accelera procesul eu intind aluatul pe toata suprafata vasului.
Dupa ce s-a racit, se adauga un ou si se amesteca bine. Daca consideram ca aluatul nostru mai are nevoie de inca un ou, il spargem intr-un bol separat si adaugam cate putin in compozitie.
(la fel ca in video)
Aluatul este gata cand la ridicarea spatulei/paletei mixerului se formeaza un "mot'. Daca nu sunteti siguri de consistenta aluatului, bagati o proba in cuptor pentru a vedea daca se umfla.
Introducem tava cu chouxurile formate in cuptorul preincalzit la 180°C, cu ventilatie, pentru 30 de minute sau pana cand chouxurile capata o culoare aurie.
Se mixeaza oul cu zaharul pana se dizolva si capata o culoare deschisa ( nu este necesar sa se dizolve complet).
Se adauga in fir subtire uleiul, se omogenizeaza dupa care adaugam laptele amestecand doar cat il incorporam.
Intr-un alt recipient se amesteca faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt si cacaoa.
Ingredientele se cern si se incorporeaza in compozitie.
Peste aluatul obtinut se toarna apa clocotita si se omogenizeaza rapid.
Compozitia rezultata se toarna intr-o tava cu diametrul de 22 de cm, se acopera cu o folie de aluminiu si se da la cuptorul preincalzit la 160°C pentru 30 de minute sau pana cand blatul nostru trece testul scobitorii.
Folia de aluminiu o utilizez deoarece am observat ca in felul acesta blatul se coace uniform.
Dupa ce este gata, lasam blatul sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei dupa care il infoliem si il dam la frigider. Cel mai bine este sa il lasam peste noapte pentru a trage umiditate dar daca nu dispunem de acest timp si 2-3 ore fac diferenta.
Intr-un vas care nu lipeste se bat foarte bine ouale cu un praf de sare dupa care se adauga treptat zaharul, se omogenizeaza, amidonul si putin cate putin laptele.
Compozitia obtinuta se pune pe foc si se amesteca continuu pana cand crema se ingroasa.
Se ia de pe foc se adauga esenta de vanilie dupa care se cantareste 100 de grame de crema si se amesteca cu 100 gr de ciocolata cu lapte, 30 gr ciocolata neagra. Avem grija sa se topeasca in totalitate ciocolata
Dupa acest pas, crema se lasa la racit iar apoi se amesteca cu mascarponele, frisca lichida.
Chouxurile se umplu cu crema de vanilie si se dau la rece.
Crema ramasa dupa umplerea tuturor chouxurilor se amesteca cu crema cu ciocolata.
Daca doriti un tort mai stabil cand amestecati ciocolata cu crema fierbinte, dupa omogenizare, adaugati 5 grame de gelatina dizolvata in 15 grame de apa.
Blatul tortului este destul de umed dar dupa preferinte se poate imbiba cu lapte, bailey's sau cafea. Eu am ales sa il insiropez cu 50 ml bailey's si 50 ml lapte.
In jurul blatului se ataseaza un inel de tort, se adauga 1 cm de crema dupa care chouxuri si continuam cu crema.
Se niveleaza si se da la rece pentru 6 ore sau cel mai bine peste noapte.
Se topeste ciocolata pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
Se incalzeste frisca lichida, se toarna peste ciocolata topita si se amesteca pana se omogenizeaza
Se scoate tortul din inel, se niveleaza putin si se toarna glazura de ciocolata peste.
Se da la frigider pana se intareste glazura iar apoi poate fi servit.
Adauga un comentariu