DificultateIntermediar

Eclerele au aparut in Franta, in 1884 si de atunci de atunci au cucerit gusturile tuturor. Cojile aerate impreuna cu crema fina de vanilie si glazura de ciocolata, fac din acest desert unul divin.

Randamente10 porții
Timp de pregătire25 minuteTimp de preparare35 minuteTimp total1 oră
Pentru coji (choux)
Pentru crema
Pentru glazura
Pentru choux:
1

Intr-o oala cu fund dublu (orice oala care nu lipeste) se pune pe foc: apa, uleiul, praful de sare si praful de zahar pana incep sa fiarba (clocoteasca). Cand se ajunge in punctul de fierbere adaugam faina si incepem sa amestecam energic evitand formarea de cocoloase.
Se va obtine un aluat care se deslipeste de pe fundul vasului, cu o textura ca in imagine.

2

Dupa ce aluatul s-a racit complet (nu-l adaugati la frigider. trebuie sa ajunga la temperatura camerei ), se adauga rand pe rand cate un ou.

3

Dupa ce primul ou este incorporat complet, se adauga urmatorul pana terminam de adaugat toate ouale.
Ultimul ou se adauga treptat! E posibil sa fie nevoie de mai mult de 6 oua sau mai putin . Depinde de consistenta aluatului, faina folosita.

4

Aluatul este gata cand se formeaza acel mot din imagine. Daca nu sunteti siguri de consistenta aluatului, bagati o proba in cuptor pentru a vedea daca se umfla.

5

Preincalzim cuptorul la 210°C si introducem tava cu choux-uri pentru 20 Minute in cuptor, apoi reducem temperatura la 180°C pentru alte 15 Minute.

6

Dupa ce au devenit ca in imagine, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca

Pentru crema:
7

Intr-o oala se adauga: ouale, zaharul, faina si se amesteca.
Treptat, se adauga laptele pentru a nu forma cocoloase.
Se da oala pe foc si se amesteca continuu pana se ingroasa.
Se da crema de pe foc, se adauga zaharul vanilinat si esenta de vanilie.
Cand crema a ajuns la temperatura camerei se baga la frigider.

8

Crema poate fi folosita asa la umplerea cojilor.
Pentru o crema mai aerata, bateti frisca lichida si omogenizati-o in crema.

9

Eclerele se umplu cu crema si se dau la frigider.

Pentru glazura
10

Se pune pe foc frisca lichida.
Cand a ajuns in punctul de fierbere se toarna peste ciocolata si se amesteca pana cand devinde omogen.

11

Eclerele racite, le bagam cu partea de sus in glazura de ciocolata .
Eclerele pot fi servite dupa 3 ore, sau cel mai bine peste noapte.

Sfaturi pentru a nu da gres
12

• Faina trebuie cernuta pentru a nu se forma cocoloase
• Ouale trebuie sa fie adaugate unul cate unul. Aveti mare grija sa nu adaugati prea multe oua
• Aluatul format trebuie sa aiba acel mot, nu trebuie sa fie prea moale pentru a nu se lasa
• Nu deschideti cuptorul inainte de a se umfla complet cojile.
• In functie de cuptoul folosit timpul poate varia.

Ingrediente

Pentru coji (choux)
Pentru crema
Pentru glazura

Indicații

Pentru choux:
1

Intr-o oala cu fund dublu (orice oala care nu lipeste) se pune pe foc: apa, uleiul, praful de sare si praful de zahar pana incep sa fiarba (clocoteasca). Cand se ajunge in punctul de fierbere adaugam faina si incepem sa amestecam energic evitand formarea de cocoloase.
Se va obtine un aluat care se deslipeste de pe fundul vasului, cu o textura ca in imagine.

2

Dupa ce aluatul s-a racit complet (nu-l adaugati la frigider. trebuie sa ajunga la temperatura camerei ), se adauga rand pe rand cate un ou.

3

Dupa ce primul ou este incorporat complet, se adauga urmatorul pana terminam de adaugat toate ouale.
Ultimul ou se adauga treptat! E posibil sa fie nevoie de mai mult de 6 oua sau mai putin . Depinde de consistenta aluatului, faina folosita.

4

Aluatul este gata cand se formeaza acel mot din imagine. Daca nu sunteti siguri de consistenta aluatului, bagati o proba in cuptor pentru a vedea daca se umfla.

5

Preincalzim cuptorul la 210°C si introducem tava cu choux-uri pentru 20 Minute in cuptor, apoi reducem temperatura la 180°C pentru alte 15 Minute.

6

Dupa ce au devenit ca in imagine, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca

Pentru crema:
7

Intr-o oala se adauga: ouale, zaharul, faina si se amesteca.
Treptat, se adauga laptele pentru a nu forma cocoloase.
Se da oala pe foc si se amesteca continuu pana se ingroasa.
Se da crema de pe foc, se adauga zaharul vanilinat si esenta de vanilie.
Cand crema a ajuns la temperatura camerei se baga la frigider.

8

Crema poate fi folosita asa la umplerea cojilor.
Pentru o crema mai aerata, bateti frisca lichida si omogenizati-o in crema.

9

Eclerele se umplu cu crema si se dau la frigider.

Pentru glazura
10

Se pune pe foc frisca lichida.
Cand a ajuns in punctul de fierbere se toarna peste ciocolata si se amesteca pana cand devinde omogen.

11

Eclerele racite, le bagam cu partea de sus in glazura de ciocolata .
Eclerele pot fi servite dupa 3 ore, sau cel mai bine peste noapte.

Sfaturi pentru a nu da gres
12

• Faina trebuie cernuta pentru a nu se forma cocoloase
• Ouale trebuie sa fie adaugate unul cate unul. Aveti mare grija sa nu adaugati prea multe oua
• Aluatul format trebuie sa aiba acel mot, nu trebuie sa fie prea moale pentru a nu se lasa
• Nu deschideti cuptorul inainte de a se umfla complet cojile.
• In functie de cuptoul folosit timpul poate varia.

Mini Eclere