Portokalopita este o introducere in bucataria traditionala greceasca, in cultura si istoria din spatele fiecarui preparat. Portokalopita este un desert cu portocale, iaurt, foi de placinta si sirop, o placinta cu portocale as spune eu. Portokalopita este compusa dintr-un aluat cu iaurt care se toarna peste foile de placinta, se coace, dupa care se imbiba intr-un sirop de portocale parfumat de scortisoara. Aceasta placinta cu portocale este usor de facut, foarte aromata si delicioasa. Trebuie sa profitati de sezonul portocalelor zemoase si sa incercati aceasta reteta!
Deoarece siropul trebuie turnat rece peste prajitura calda eu va recomand sa-l faceti inainte sa incepeti sa preparati portokalopita.
Intr-un vas, se pune pe foc: apa, sucul de portocale, zaharul si un betisor de scortisoara. Scortisoara o puteti omite.
Dupa ce siropul a dat in fiert, se adauga coaja de portocala, se opreste focul si se lasa la racit.
Se amesteca ouale cu zaharul pana cand acesta se topeste. Eu am folosit mixerul.
Se adauga apoi uleiul si sucul de portocale.
Iaurtul se amesteca cu praful de copt, coaja de portocala si esenta de vanilie. Se toarna in amestecul cu oua.
Foile de placinta se taie in cubulete mici si se adauga treptat in compozitie.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei (eu am folosit o tava cu diametrul de 35 x 24cm) se toarna amestecul, se niveleaza si se baga in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35 minute sau pana cand se rumeneste.
Cand este gata, se toarna siropul rece, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei iar apoi in frigider.
Ingrediente
Indicații
Deoarece siropul trebuie turnat rece peste prajitura calda eu va recomand sa-l faceti inainte sa incepeti sa preparati portokalopita.
Intr-un vas, se pune pe foc: apa, sucul de portocale, zaharul si un betisor de scortisoara. Scortisoara o puteti omite.
Dupa ce siropul a dat in fiert, se adauga coaja de portocala, se opreste focul si se lasa la racit.
Se amesteca ouale cu zaharul pana cand acesta se topeste. Eu am folosit mixerul.
Se adauga apoi uleiul si sucul de portocale.
Iaurtul se amesteca cu praful de copt, coaja de portocala si esenta de vanilie. Se toarna in amestecul cu oua.
Foile de placinta se taie in cubulete mici si se adauga treptat in compozitie.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei (eu am folosit o tava cu diametrul de 35 x 24cm) se toarna amestecul, se niveleaza si se baga in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35 minute sau pana cand se rumeneste.
Cand este gata, se toarna siropul rece, se lasa sa se raceasca la temperatura camerei iar apoi in frigider.