Abia așteptam să vină toamna, să se răcească afară și să acopăr casa cu mirosul aluatului abia copt. Așa cum am văzut cu toții, au apărut dovlecii plăcintari. Eu îi prefer pe cei mai mari (am impresia că sunt mai gustoși și s-au dezvoltat mai bine față de cei mici) pe care îi curăț și ii păstrez fie cuburi (din care fac supă cremă sau lapte cu dovleac) fie răzuiți, în pungă, la congelator.
O variantă excelentă pentru a valorifica bogăția aromelor de sezon aduse de dovleac sunt Rulourile cu Dovleac și Scorțișoară. Dacă sunteți fani dovleac o să îndrăgiți foarte mult acest desert care nu este nici prea dulce, nici greu de pregătit.
Ceea ce îmi place cel mai mult la aceste rulouri este că aluatul rămâne pufos , iar umplutura cu dovleac și scorțișoară se transformă într-un strat aromat, numai bun de savurat lângă o cană de ceai sau cafea fierbinte.
Deși o puteți omite dacă nu vă sunt la îndemână ingredientele, glazura cu unt, cremă de brânză și zahăr pudră oferă o aromă dulce-acrișoară care se îmbină perfect cu aroma parfumată a rulourilor cu dovleac.
Sunt ideale pentru diminețile răcoroase de toamnă, dar și ca desert de împărțit cu familia sau prietenii, atunci când vrei să aduci pe masă acel aer de “acasă”.
Laptele călduț, untul și zahărul se amestecă până când se topește zahărul iar apoi se adaugă peste făina cernută.
Se adaugă ouăle, drojdia uscată și se frământă timp de 8 minute la un robot de bucătărie.
Dacă nu aveți un robot, framantati manual până când aluatul capătă o consistență elastică.
Se lasă la dospit până când își dublează volumul iar în tot acest timp ne ocupăm de umplutură.
Dovleacul împreună cu zahărul se pun pe foc.
Se amestecă treptat până când scade.
Se adaugă scorțișoara, se amestecă iar apoi se oprește focul.
Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Aluatul dospit se întinde într-o formă dreptunghiulară.
Se pune toată umplutura, se întinde foarte bine și se rulează.
Sulul format se taie în 8 părți egale sau în funcție de tava folosită în bucăți mai mici pentru a o umple.
În tava unsă cu ulei/unt se așează rulourile cu spațiu între ele și se dau la cuptor la 150°C.
Când acestea au crescut destul, se toarnă peste smântână lichidă (din ochi, cât să fie pe toate rulourile).
Se dau iar în cuptor până când s-au rumenit.
Untul la temperatura camerei se amestecă cu zahărul pudră cu aromă de vanilie (L-am folosit pe cel de la Dr. Oetker)
Se adaugă apoi crema de brânză (preferatele mele sunt Olympus sau LaDorna. Au gust de brânză și nu sunt sărate ca alte mărci).
După ce rulourile sunt gata, se scot din cuptor, se lasă puțin să se răcească și se pune crema peste. Se pot servi fie calde fie reci. Ele rămân pufoase și a două zi.
Descopera toate retele noastre pe escake.ro